Arany – busz a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása

        Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai készítettek egy vándorkiállítást, melyet egy buszban rendeztek be. Ez a busz látogatott el településünkre szeptember 14-én.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével interaktív módon mutatja be. A látogatókat fából készült egyedi installációs elemek, beépített digitális eszközök fogadják, így alkalmat adva Arany költészetének mélyebb megismerésére, verseinek élvezetére.

        Iskolánkból a 6. 7. és 8. évfolyam tanulói keresték fel a kiállítást. A tanulók figyelmét főként azok a lehetőségek ragadták meg, ahol maguk is szereplőivé válhattak egy-egy alkotásnak: felpróbálhatták a cseh vitéz sisakját és Toldiként meg is küzdhettek vele, erejüket is kipróbálhatták a petrencés rúd kitartással és malomkőhajítással. Arany János különböző stílusokban megzenésített verseit is meghallgathatták. Ily módon kerülhettek közelebb a 200 éve született Arany János költészetéhez. Lehetőség nyílt arra is, hogy az összes magyarországi Arany János utcát felvillantsák, így tanulóink örömmel nyugtázták, hogy a nagyigmándi Arany János utca sem hiányzott erről a térképről.

        Köszönjük a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak, hogy elhozták hozzánk is ezt az érdekes kiállítást!

Mészáros Zsuzsanna

magyartanár

 

 

Vissza