„Ősi rokonság” tábor a Nagyigmándi Pápay József Általános Iskolában

        A nagyigmándi általános iskola - névadójának, Pápay József nyelvészprofesszor emlékét ápolva -, hosszú ideje tart kapcsolatot annak az oroszországi területnek a képviselőivel, ahol névadónk expedíciója során járt. Már többször fogadtunk vendégeket (kutatókat, felnőtteket és gyerekeket is) az Ural-hegységen túli területről. Iskolánk tanulóinak és tanárainak csoportja három alkalommal vett részt az ott szervezett Ősi rokonság táborban, különféle nemzetiségű (hanti, nyenyec, komi, orosz, tatár) tanulókkal együtt. 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben mi láttuk vendégül hanti nyelvrokonaink küldöttségét.

        Ez évben – a két éves periódusokat betartva – szeptember 2. és szeptember 9. között ismét mi szerveztük a soron következő „Ősi rokonság” hagyományőrző néprajzi tábort, amelyre hanti nyelvrokonaink 11 fős küldöttségét vártuk. A küldöttség vezetője, Szvetlána Borgyiján Asszony, aki a kezdetektől irányítóként vesz részt ebben a közös programban.

        Ezúttal 7 tanuló érkezett Pitljár és Muzsi településekről, őket két pedagógus és egy orvos kísérte el. Korábbi utazásaink során mindkét településen jártunk már. A táborban szűkebb és tágabb környezetünkkel, hagyományainkkal, szokásainkkal ismertettük meg vendégeinket. Az érkezés napján Budapesten városnézésen felkerestük a Parlamentet, a Hősök terét és az állatkertet is. Vendégeink részt vettek a tanévnyitó ünnepségen, amely után a látogatás emlékére fát ültettek az iskola elé. Megtekinthették Nagyigmánd látnivalóit: jártunk a templomokban, a tűzoltóság új épületében,a Kincseskert Óvodában, a parkokban. Látogatást tettünk a Polgármesteri Hivatalban is, ahol Hajduné Farkas Erika Polgármester Asszony a küldöttség felnőtt tagjai közül többeket is régi ismerősként köszönthetett. Késő délután a Magos Művelődési Házban a nyugdíjas klub tagjaival közösen sütöttek káposztásvakarcsot, majd a kézimunka szakkör tagjaival találkoztak, megtekinthették a szakkör tagjai által készített rögtönzött kiállítást is.

        A hét során Nagy Lászlóék Sajtműhelyében vendégeink kipróbálhatták a sajtkészítést és megkóstolhatták a frissen sült lángost házi tejföllel és sajttal. Nagy Lajos hentes mesternél megcsodálhatták legszebb faragványait, majd íjászkodásra került sor, a legjobbak egy-egy ajándékot is kaptak. Természetesen az uzsonna sem maradt el, megkóstolhattuk a különféle felvágottakat és a roppanós, friss virslit is.

        Akár csak négy évvel ezelőtt, ezúttal is ellátogattunk a Monsanto vetőmagüzembe. Az üzemlátogatás nagy élményt jelentett a vendégek számára.

        A programban szerepelt még Tata, Tatabánya, Vértesszőlős, Győr, Zirc, Csesznek, Pannonhalma, Bábolna látnivalóinak megtekintése is.

        Nagy sikert arattak azok a lehetőségek, amikor tanulóinkkal közös programokon vettek részt: a szerda délelőtti hagyományőrző foglalkozás, a pénteki énekóra és közös akadályverseny, a szombat délutáni és esti programok.

        A szombat esti „búcsúvacsorát” a gyermekek számára a korábbi alkalmakkor Oroszországban járt tanulóink szülei szervezték meg. Ezen nagyon sokan megjelentek azok közül a volt tanulóink közül, akik valamelyik oroszországi expedíciónkon részt vettek. A felnőtteket dr. Szijjné Szabó Csilla látta vendégül.

        A tolmácsolásban régi ismerősünk, Vándor Anna néprajzkutató volt segítségünkre, aki a programok összeállításában, a tábor szervezésében és a levelezésben is közreműködött.

        Köszönjük az Önkormányzat anyagi támogatását, ami hozzájárult a tábor megvalósításához, továbbá köszönet mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a programok sikeres lebonyolításához!

        Vendégeink pozitív visszajelzései alapján úgy gondoljuk, hogy sikeres nyolc napot tudhatunk magunk mögött. A tanulók között kialakult ismeretségek, barátságok a nagy távolság ellenére nem szakadnak meg, hiszen a modern technika lehetővé teszi a folyamatos kapcsolattartást. Személyes találkozóra két év múlva kerülhet sor, amikor iskolánk küldöttsége vendégeskedhet hanti nyelvrokonainknál.

Karsai Bálint

igazgató

 

 

Vissza