Tájékoztató a diákigazolvány igénylésről

A diákigazolvány igénylésének folyamata megváltozott, melyről az alábbiakban tájékoztatjuk Önöket:

A diákigazolvány igénylés megkezdése előtt, amennyiben a jogosult nem rendelkezik érvényes fényképpel és aláírás képpel a központi fénykép adatbázisban, úgy az okmányirodában szükséges ezek elkészíttetése. A fényképezési szolgáltatás igénybevételéhez az alábbi iratokat kell a jogosultnak az okmányirodában bemutatnia:

Születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya vagy

Egyéb érvényes személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) és lakcímkártya

Az okmányirodai folyamat során a jogosult adatai ellenőrzésre kerülnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján.

Az eljárás részeként a jogosult egy Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapot kap az okmányirodai ügyintézőtől, melyen a nyilvántartásban szereplő adatok, a fénykép és 14. éven felüli jogosult esetében az eredeti aláírás szerepel. 14 éven aluli jogosult esetében az aláírás mezőt üresen kell hagyni, illetve kitöltés esetén nem kerül feldolgozásra. Ezen adatlapnak része a 16 karakterből álló NEK azonosító, mely a diákigazolvány igénylési folyamatában kap szerepet, ezért ezen adatlap megőrzésére a jogosultnak fokozottan ügyelnie kell. Amennyiben a NEK azonosító elveszik, úgy az adatlapról másolat kérhető az okmányirodában.

Ha a fénykép és aláírás kép érvényességi idején belül a jogosult személyes vagy lakcím adatai megváltoznak, úgy egy új adatlap kiállítása válik szükségessé, melyen új NEK azonosító található.

Az okmányirodai fényképezési szolgáltatás ingyenes a jogosultak számára.

A tanuló az intézményi ügyintézőnél jelenti be a diákigazolvány iránti igényét. Az ügyintézőnek megadja a NEK azonosítót, és az intézménynek megfizeti az igazolvány díját. (1400 Ft)

Az intézményi ügyintéző rögzíti az igénylés adatait és a NEK azonosítót az IAR-ban vagy a KIR igénylő felületén. Az igénylésről Ellenőrző adatlapot nyomtat ki, melyet az igénylővel aláírat. Az Ellenőrző Adatlap funkció kialakításáig a képernyőkép nyomtatása és aláírása helyettesíti a folyamat ezen lépését.

Az intézményi ügyintéző továbbítja az elektronikus igényléseket az Oktatási Hivatal részére.

Az Oktatási Hivatal által kiállított számla alapján az intézmény átutalja a gyártható igazolványok díját.

Az igazolvány elkészültéig a jogosult kérelmére az intézmény Igazolást állít ki a https://igenyles.diakigazolvany.hu oldalon a beküldött igénylés adatai alapján.

Az igénylőnek a lakcímkártyáján szereplő címre küldi az Oktatási Hivatal a diákigazolványt.

 

vissza a főoldalra